Патувањата ни помагаат подобро да се запознаеме себеси

Поради секојдневните  обврски често запагаме во рутина . Патувањата се прилика да запознаеме други култури и народи  а да почнеме да го цениме она што го имаме дома.

img

На светот постојот голем број на култури народи и религии  а секој од нас припаќа на некоја од нив.  Сознанието дека  во светот постојат 258 држави и дури над 4000 религии е фрапантно за секој од нас  . Затоа патувањата се можност за запознавање и учење.

Велат дека травата секогаш е позелена во другиот двор . Патувањата ни го докажуваат спротивното : Си го поставуваме прашањето дали е баш така. Исто така патувањата не учат бе што не можеме . Па разбираме дека можеме без некои свои навики и пороци, како на пример дека животот без телефон е можен баррем на кратко.

За некој патувањата се предизвик да се снаје во непредвидени ситуации кои заминувањето во непознато ги носи .

Некои психолози сметаат дека телото и умот се поопуштени и поинаку гледаат на работите. Се одмараат а ја менуваат и перспективата па полесно донесуваме одлуки што во секој случај е корисно .

Сепак честите патувања психолозите ги толкуваат како бекство од секојдневните проблеми и тешките животни ситуациии , и во тие случаеви препорачуваат стручна помош.

Објавено недела, 08 јануари 2017 04:02:00
Напишано од виолетаПоследни вести