Ова се опасностите кои доаѓаат со користење на антибактериски средства

Никој не сака  бактерии во своја близина, но и  самиот производ е многу  евтин, но има разни  негативни факти врзани  за себе.

img

Антибактериските средства за дезинфекција на рацете се доста достапно  средство. Ретко која личност  нема покрај себе мини   шишенце од овој  „борец“  против бактерии.  Веројатно мислите  дека е ова добобо  за здравјето, а штом ќе видите на етикетите дека  не им штети на луѓето а убива 99.99 % од микробите случајот е решен. Никој не сака  бактерии во своја близина, а и  самиот производ е многу  евтин, но има разни  негативни факти врзани  за себе.

Еве зошто   треба да престанете  да земате антибактериски  средства за дезинфекција:

Ѝ штети на кожата

Производите за дезинфекција главно содржат   алкохол  кој  е познат  по  тоа што има ефект   на сушење. Бидејќи  алкохолот  ја зголемува абсорбционата  способност  на кожата, тој исто  така  им овозможува на хемикалиите поефикасно да продираат  во кожата. Одредени  антибактериски  гелови  содржат  глицерин кој може да биде иритантен за кожата. Освен тоа, состојките како  ацетат  и  гликол дополнително  може да ја оштетат  кожата.

Може да создаде  отпорни бактерии

Иако   отпорноста може  да  звучи  застрашувачки, тоа сигурно  не е. На пример: прекумерното користење на антибиотици потенцијално може да доведе до  развој на бактерии кои  се отпорни на разни елементи. Со други   зборови, бактериите имаат  способност  да се развијат  како и  се останато.

Објавено петок, 23 декември 2016 12:27:00
Напишано од виолетаПоследни вести