Миење на косата наутро или навечер? Не е сеедно, разликата е голема!

Експертите  откриваат  како  на косата  влијае миењето пред пиење и која е разликата во однос на утринското миење.  Објаснуваат и  на што би  требало  да се припази  за косата да изгледа убаво у  бујно.

img

Доколку  ја миете косата пред пиење, можеби  сте забележале дека наутро  ви  изгледа помасна. Експертите велат  дека всушнот  не е масна туку само  така изгледа. Се работи  за тоа што  во  текот на спиењето косата е притисната на перница, а бидејќи  е уште малку  влажа,  ќе се измазни  уште повеќе  откоклу  да се сушела нормално. Всушност, ѝ недостасува волумен па затоа делува масна.

Уште една причина  зошто  е подобро  да ја миете косата непсредно пред спиење. Мокрите влакна се почувствителни  од с увите, а бидејќи  во  текот на ноќта ќе се триете од перницата, поголема е шансата за пукање на врвовите.

Доколку  сепак не сакате да се откажете од задоволството и  навиката да ја миете  косата пред спиење, тогаш  повнимавајте на неколку работи:

Користете благ шампон

Избегнувајте тешки регенератори

Нежно  исчешлајте после миење

Ставете на косата нешто за кревање на волуменот

Спијте на сатенска или  свилена јастучница

Објавено вторник, 13 декември 2016 01:46:00
Напишано од виолетаПоследни вести