Ќе ви се згади: Еве колку пати дневно жените ги мијат забите!

Колку пати дневно ги миете забите? Дали мислите дека тоа е доволно?

img

Хигиената на устата е најважниот облик на одржувањето на здрвјето, бидејќи усната шуплина содржи најмногу бактерии. Меѓугоа, младите не обратуваат премногу внимание на тоа, и истовремено го запоставуваат и здравјето на забите.

Најновото истражување е спроведено во Австралија на 1000 жени, а резултатите се застрашувачки.

Имено, 48% од жените меѓу 24 и 35 години ги мијат забите еднаш дневно, што дефинитивно не е доволно.

Се покажало и дека ова е случај и со повеќето жени во светот.

Ваквата ситуација е загрижувачка, бидејќи во устата има голем број бактерии, што ако се намножат можат да станат патогени. Не само што така се расипуваат забите, туку може да дојде и до сериозни заболувања, како рано губење на забите, сериозни воспаленија на грлото и крајниците, но и ширење на инфекции на белите дробови и подолу.

Само 8 отсто од жените имале одлична оценка во хигиената на забите и устата.

Затоа, ве повикуваме да бидете едни од ретките кои ги мијат забите и усната празнина барем три пати на ден.

Објавено сабота, 17 декември 2016 05:11:00
Напишано од виолетаПоследни вести