Нередовен циклус : Како на природен начин да вовпоставите регуларен циклус?

Повеќето жени бар во еден момент од животот се сретнуваат со нередовниот циклус. Понекогаш може да биде од стрес,но во женскиот организам изостанокот на циклусот,освен ако не сте трудни,е знак дека нешто не е во ред.

img

Во повеќето случаеви не се грижиме кога ќе ни изостане,односно касни циклусот неколку пати годишно.Како причина најчесто го кривиме стресот.

Меѓутоа,тука се уште многу фактори који влијаат :

-нагла промена на килажата

-конзумација на алкохол и цигари

-доење          

-разни лекови

-кофеин

-полицистични јајници

-хормонален дисбаланс и сл.

За сите овие причинители на нередовниот циклус лек можеме да пронајдеме во природата.

Најдобри природни начини за регулирање на циклусот се:

-Јаболков оцет – го смалува инсулинот и на тој начин нивото на шеќерот во крвта што е често причина за изостанок на циклусот.Се препорачува пред секој оброк да се испие 1-2 лажици јаболков оцет.

-Ленено семе – одличен извор на фитоестроген лигнан кој има позитивен ефект на овулацијата и го продолжува траењето на другата половина на циклусот во која доминира хормонот прогестерон.

-Умерено вежбање – иако претераната изложеност на физичката активност може да причини изостанок на циклусот,вежбањето и тренинзите во кои нема да се префорсирате се и повеќе од пожелни.

-Освен што можете да го вовпоставите редовниот циклус,може да ги намалите болките и грчевите кои се јавуваат во тие денови од месецот.

-Редуцирање на стресот – ова е секако значително важен фактор ,како и за општото здравје,така и за вовпоставување на хормонална рамнотежа во телото која е пресудна за редовниот циклус.

Објавено среда, 11 јануари 2017 11:26:00
Напишано од ВиолетаПоследни вести