Како правилно да ги земате антибиотиците и лековите за тироидна жлезда?

Истовременото земање на лекови за  тироидна жлезда и антибиотици може да влијае ма апсорбирањето на лекот за тироидната жлезда односно може да биде смален или зголем ефектот. Истражувањето  на списанието “Троуд“ заклучува дека  антибиотикот Ципрофлксацин значајно го намалува влијанието на лекот за тироидна жлезда а на ваков начин влијаат и другите антибиотици. Но , има и такви антибиотици кои го зголемуваат влијанието не лекот за тироидна жлезда.

 

img

3 влијанија кои антибиотиците можат да ги имат врз лекот за тироидна  жлезда :

  1. Можат  да го сменат апсорбирањето на лекот за тироидна  жлезда  поради што  доага до смалено ниво на проток на лекот за триодна во крвотокот.
  2. Можат да ја  зголемат  брзината со која организмот го преработува и исфрла лекот за тироидна жлезда  што предизвикува исто така смален проток на лекот во крвотокот.
  3. Можат да го променат начинот на кој лекот ги врзува протеините во крвотокот и како се впива што влија е на хормоните на тироидната жлезда.

Прим.др.спец. Миодраг Лациќ напоменува како лековите за тироидна жлезда  можат да се земаат со други лекови ама треба да се почитува едно важно правило.

Основно правило е само да не се зимаат во исто време односно да има барем половина час разлика меќу двата лека. Во ситуации кога тоа е невозможно  , можат да се земат заедно с тоашто треба да се земе поголема количина  на таблетите за тироидна жлезда – вели докторот.

 

 

Објавено среда, 11 јануари 2017 02:19:00
Напишано од виолетаЗдравје:Најчитани

Последни вести