Ако често ги "пукате" прстите, ова ќе ве интересира

Веројатно веќе сте чуле дека “пукањето” прсти на рацете не е здраво, дека може да предизвика артритист и дека го троши ткивото околу зглобовите. Но докторот Алекс Фоксман од институтот Беверли Хилс го одрекува тоа - праксата покажува дека артритист не се покажува.

img

 Иако “пукањето” на прстите не може да предизвика артритис, неколку студии покажуваат дека луѓето кои константно го прават тоа имаат помалку сила во рацете и често им отекуваат. Ако “пукањето” боли, тоа е поради возможна неоткриена повреда - вели др. Фоксман.

Иако постојат истражувања, кои се многу ретки, откриле дека луѓето со оваа навика имаат друга боја на кожата и дека лигаментите им отекуваат - објаснува докторката Памела Арсова.

Но ако “пукањето” прсти овозможува чувство на релаксирање, тоа е сосема во ред. Оној звук на пукање кој го слушате всушност е пукање на балончиња кои се собираат околу мазното ткиво околу зглобовите - додава др. Фоксман.

Објавено сабота, 07 јануари 2017 03:21:00
Напишано од виолетаЗдравје:Најчитани

Последни вести