Хранливи материи со кои изобилува чија семето

Чија семето потекнува од Централна и Јужна Америка, а во голема количина се користи во Аргентина и Перу.

img

Во текот на последните години чија семето, поради високата концентираност на омега-3 масните киселини, протеини и влакна, стекна статус на „супер храна“.

Во две лажици чија семе (околу 24 гамови) има 117 калории, четири грамови протеин, осум грамови влакна и 4.212 милиграми омега-3 масни киселини.

Оваа количина задоволува 15 проценти од дневните потреби за калциум, 25 проценти за манган и 23 проценти за фосфор.

Објавено среда, 14 јуни 2017 02:35:00
Напишано од ВиолетаЗдравје:Најчитани

Последни вести