Дали знаете која е разликата помеѓу желатинот и агарот?

Како  се користи  желатинот, а како  агарот- научете бидејќи не е исто!

img

Некои  адитиви во  храната како  што  се  агарот и желатинот се природни. И  двата служат  за желирање  на течности, овошје и зеленчук, а во  молекуларната гастрономија и  за правење „желе шпагети“ за што  се користи обичен шприц  и  долго  гумено црево и слично.

Домаќинките главно  знаат дека желатинот  е од животинско потекло-  а дека агарот е  растителен.

 Всушност, овие две средства имаат сериозни разлики!

Агар

Дозирање: На секои 100мл течност ставете по  0.2-0.4гр за мек, а 05.-3.0гр за цврсто желе

-Смесата ќе се  стегне и надвор од ладилник. Се стега на 40- 50 степени.

-Повторно се топи на 80, па така смее да се загрева за разлика од желатинот

- Потребни  се 3- 5 минути да се стопи на 100 степени- значи  задолжително е течноста  да се загрее и  кратко да проврие.

Желатин

Објавено понеделник, 13 февруари 2017 3:47:00
Напишано од ВиолетаЗдравје:Најчитани

Последни вести