Најморбиден начин да се натерате да вежбате: Пали како ниеден друг!

Секој начин на кој можеме да се мотивираме да вежбаме е повеќе од добар, зар не? А што кога таа инспирација би доаѓала од размислувањето за смртта?

img

Истражувањето што го спроведе еден тим научници тврди дека размислувањето за смртта може да ни помогне подобро да вежбаме.

Судејќи по резултатите, спортистите од универзитетот во Аризона давале подобри резултати на натпреварот по ккошарка кога суптилно им се наговестувале смртни прашања.

Можеби сте скептични и се обидувате да сфатите како смртта може да не доведе до подобра форма, но се чини дека постои начин овие две работи да се спојат. Истражувачите користеле извесна теорија на терор менаџмент за да ја објаснат оваа појава.

„Судејќи по оваа теорија, нашата самодоверба расте заради нервозата од смртта. Затоа што спортот им дозволува на луѓето да стекнат самодоверба, потсетувањето на нашата смртност може да ги подобри спортските резултати. Нашата потсвест се обидува да пронајде причини да ја порази смртта, а решението е самодовербата“, изјавуваат експертите.

Но, како оваа теорија да ја искористиме во секојдневните тренинзи?

Ако за време на изведувањето на некоја вежба размислувате за смртта, телото природно ќе ги подобри вашите резултати.

Ако се мачите да станете од фотелјата, размислувајте за смртта и можеби на некое потсвесно ниво ќе најдете мотивација да се фрлите на вежбање наместо само да седите и да го очекувате неизбежното.

Ништо не ве чини да се обидете, зар не?

Објавено сабота, 12 ноември 2016 10:50:00
Напишано од ЕленаПијалоци:Најчитани

Последни вести