Со години ги гледавте вашите баби како ја прават ОВАА ПИТА: Сега дојде ред и на ВАС!

Состојки:

  • 250-300 гр рендана, солена и исцедена тиква 
  • 250 гр свежо сирење
  • 400 гр павлака
  • 1 јајце
  • сол
  • Масло на платно се протегала тесто
  • Путер за печење


 

img

Погдготовка

Тиква

За една порција ви треба мала тиква , излуете ја , преполовете ја , извадете ги семките и измијте ја . Потоа добро исцедете ја со рацете  и ставете ја на чиста кујнска крпа , напре=авете чвор и стискајте додека целосно не се исуши .

Така формираната тиква поделетете ја на делово во кој ќе го ставите филот .

Сега додадете го сирењето и кремот посолете го по вкус ( но внимавајте бидејчи тиквата веќе  е солена ) , Додадете јајце и добро мешајте додека не се соодини .

 

Тесто

Во сад ставете брашно , сол и масло па додајте вода околу 300мл зависно од брашното . Ако е суво слободно додајте вода. Ос состојките замесете меко теско кое не се лепи . Обликувајте како топка , малку намчкајте го со масло , врнете го во садот прекријте го со чиста крпа и оставете го така 30тина минути. После тоа  внимателно развлечувајте го почнувајќи од средината па накај рабовите во сите смерови . Тргнете било каков накит од вас. Тестото развлечете го преку цела маса до рабовите. Задебелените рабови  на тестото се протегаат  при влечење на тестото. Со четка  посипете путер лесно и нежно .

Подготвени тесто сега полнете го  рамномерно со тенок слој. Најдобро е да се полнат со помош на прстите . За да  се избегне правење на грутки и да се направи  да биде подеднаква секаде.  Сега со помош на чаршафи тестото да се тркала  почнувајќи од пошироката страна. Значи да се тркалаат од една страна на средината на теренот, а потоа на другата страна кон средината. Тоа изгледа вака. Баба ми и мајка секогаш го извртуваа  тестото од двете страни, а можете и вие  се разбира се витка од двете страни и изгледа како штрудла.

 Тиква  се сече на парчиња на саканата големина. Ние го правиме ова со помош на мала плоча  со користење на работ на чинија. Работ на чинијата е тап па кога сечеме тестото се собира само од себе.Ставете ги парчињата  по должината во подмачканиот сад за печење едно до друго. Не треба да се остави празен простор помеѓу парчиња. На секое парче  пред отпуштање се става тенок на путер.Тиквата  се пече во загреана рерна на 180-190 степени околу 30 минути односно, додека не се добие убава боја, а нека биде фино крцкава.

Додека сеуште е  топла , со користење на остар нож  поделете ја на парчиња, сервирајте  во чинија и служете веднаш. Јас  користам брашно за тенко тесто, бидејќи тоа е побогат со глутен и со тоа  тестото е еластичено и погодено, тогаш не постојат проблеми со истегнување.Ова најчесто се служи како десерт по ручек или вечера .Исто така можете да ја замрзнете. 

 

Објавено среда, 11 јануари 2017 04:12:00
Напишано од виолета



Здравје:Најчитани

Барај

Последни вести