Полнета плескавица на австриски начин

Уште еден  прекрасен празничен рецепт е пред вас !

img

Состојки:

– 750 g мешано мелено месо (3/4 говедско и 1/4 свинско)
– 1 лук
– 1 кг свинска марамица
– 3 јајца
– презла
– оригано
– магданос
– мајчина душица
– морско оревче
– маслиново масло
– салата и зеленчук на пареа (како прилог)
– супа од зеленчук

Припрема

Марамицата наквасете ја во млака вода 15 минути. Две јајца варете ги 7 минута во зовриена вода . Во сад обработете го  месо , изматено јајца , исецкан лук и зачин , шака презла, посипете сол и морско оревче. Исцедете ја свинската марамица и раширете ја. Ставете ја во кутија , порамнете и  на средина и ставете го твдро варените јајца. Месото замотајте го во ролат кој ќе го поврзете со кујнски конец и ставете го во ватростален сад , прелите го со 3-4 лажици супа па печете во рерна 180 степени саат време , повремено оливајќи со сокот од печењето . Месото превртувајте го за да и од другата страна добие убава боја. Печеното месо оставите  го да оставите  10 мин , тргнете го конецот , сечете го на парчиња и послужете со салата и варен зеленчукна пареа.

Објавено среда, 04 јануари 2017 05:50:00
Напишано од Виолета



Најади се:Најчитани

Барај

Последни вести